Как да съхраним психиката си по време на пандемията от коронавирус COVID-19?

Най-новата книга на Дени Андонова – „Ново ниво“

С усмивка ви представям Деница Андонова – психолог, кинезиолог, специалист по корпоративен уелнес, инструктор по К-Power и Неврографика. Автор е на книгите „Клетъчно хранене с Дени“ и „Ново ниво“. Повече от 13 години консултира индивидуални клиенти на 4 континента за лични стратегии за благоденствие, постигане на баланс между работа и личен живот, освобождаване от дисбаланси и блокажи, осъзнаване на ресурсите, личната сила и потенциал.

Деница Андонова

А през последните 7 години консултира компании за темите на корпоративния уелнес и изграждането на цялостни стратегии. Провежда обучения на екипи, индивидуални и групови мениджърски консултации.

Съчетава бизнеса, личностното и професионално израстване, с прекрасното си семейство и двете си дъщерички. Нейната мисия е: Процъфтяващи хора. Процъфтяващ бизнес. Процъфтяващ свят.

Ще си поговорим с нея за кризата с COVID19 и как да спасим психиката си!

Как въздейства върху нас пандемията от COVID-19?

Сериозните предизвикателства и кризи изправят пред изпитание вътрешните ни ресурси и устойчивостта ни. Съвсем нормално е в ситуация на световна пандемия да изпитваме страх и безпокойство за себе си, за здравето си, за близките ни, за бизнесите ни. Това е време, в което проличава доколко притежаваме жилавост, или т.нар. ризилиънс от позитивната психология – или способността ни да се справяме със стреса. Време, в което е важно да използваме всички свои умения да се съхраним като личности, да съхраним здравето си, да сме полезни за себе си, за любимите си хора, за обществото. Като позитивен психолог и wellness консултант вярвам, че сега е точният момент да се научим на адекватна и ефективна грижа за себе си, да се обърнем към начини и инструменти за подобряване на физическото и психичното ни здраве и да съумеем да запазим благоденствието си, доколкото е възможно, както в своя живот, така и да допринасяме за другите.


Как се отразяват постоянните новини за коронавируса върху психиката на хората?

Самата аз съм човек, който не гледа повече от 15 години новини. И тук подчертавам, че това не означава, че съветвам хората да стоят неосведомени и да се правят, че нищо не се е случило. Напротив, точно сега е момент за това да бъдем осъзнати. Да бъдем осъзнати, къде се информираме, да използваме осъзнато информацията, която получаваме и тя да е стимул да се грижим още по-добре за себе си другите. Моите наблюдения върху клиентите ми за психологическо консултиране от началото на пандемията март месец са следните – според мен се оформиха две групи хора: едните се потопиха в страха, тревожността, безпокойството, паниката и се оставиха да ги завладее. Тяхното състояние може да се определи като пребиваване в т.нар. дистрес – негативен стрес. Втората група хора имат друг фокус – осъзнават сериозността на ситуацията, но не се предават на страха и негативността, а търсят решения – решения за подобряване на защитните сили на организма, за подобряване на психическата устойчивост, за намиране на начини да се запази точката на баланса.  Това състояние е известно като позитивен стрес – еустрес. Т.е. да, стрес, напрежение, безпокойство има, но се стремим да намерим сили и ресурси да намерим решения. 


Изолация, страх, загуба на доходи, безрабоница, смърт – всичко това е част от ежедневието ни. Как да се справим с това психическо натоварване?

Тук веднага представям практически упражнения. Защото много се изговори и изписа за справянето със стреса и психичното натоварване, но вярвам, че можем да сме по-добри в практиката. 

1. Всяка позитивна промяна започва с осъзнато и твърдо решение.  Вземете решение за осъзната грижа и любов към себе си. Вземете решение да се справите и да помогнете на себе си и на хората около вас. Да държите фокуса си върху доброто и градивното, а не върху страха и дистреса. 

2. Намерете вашия начин за грижа за здравето и благоденствието на различните нива – физическо, емоционално, енергийно, ментално, дори духовно. Има огромен набор от техники, методи, практики. Вече има толкова много информация и ефективни инструменти. Тези, които аз използвам за себе си са следните: За поддържане на физическото си здраве и благоденствие практикувам системата за балансиран стил и начин на живот, която нарекох клетъчно хранене (описала съм я в първата ми книга).

За емоционалното си благоденствие приемам цветни есенции – вибрационен метод, който помага да се балансират емоциите, да се подсилят желани качества, да се повиши честотата ни на вибрация. За енергийното си състояние използвам кинезиология и по-конкретно K-Power метода. Помага ми бързо да се освободя от страховете, да балансирам потиснатите емоции и да подпомогна протичането на енергията в тялото ми. Дава енергия, тонус и жизненост, яснота и усещане за вътрешна сила и наличие на ресурси. Напоследък практикувам много и неврографика – специфичен метод за арт терапия и естетически коучинг, чрез който чрез рисуване премахваме ограниченията и намаляваме стреса. На ментално ниво се подсилвам с много техники, най-вече от позитивната психология – например изразяването на благодарност – всяка сутрин или вечер да си кажеш или напишеш за какво си благодарен в живота си, или пък да изброиш 3 хубави неща от деня си, да дадеш подкрепа на друг човек, да се свържеш със себе си, с природата. Между другото, позитивната психология изследва и доказва ползите от тези упражнения за психичното ни здраве и щастие, а има и изследвания, които показват, че щастливите хора имат и много по-добра имунна система, повече устойчивост към стреса, по-качествени взаимоотношения, повече успехи и пр

3. Намерете начин да бъдете щастливи. Това ми е третата практична насока. Запитайте се Какво в тази ситуация е хубаво за мен? Какво мога да направя, което дълго време отлагам? Може би повече време със семейството, или със себе си. Време за хоби, време за четене, (в моя случай за писане), време за свързване със себе си и решение за позитивна промяна. Конкретно за читателите, които желаят да опитат от инструментите, с които аз практикувам за себе си и за клиентите ми, с радост ще предоставя списък за ресурси, които създадох в първия локдаун за повишаване на нашите вътрешни ресурси – практики с неврографика, с К-Power, кинезиологични техники и т.н. 

Пандемията има трайни последици и върху детската психика. Как да помогнем на най-малките да преминат през това?

Уви, на по-малките им се наложи да са нещо като опитни зайчета – първи опити за дистанционно обучение, далече от приятелчетата и средата. От „Не стой на компютъра“ сега сме в състояние на „Учи на компютъра“.  За дечицата в детска градина и ясла според мен е доста по-стресиращо – точно свикнат с новия режим и се наложи да бъдат спрени. Овен това много от родителите са изнервени, стресирани, със сума ти нови предизвикателства заради хоум офиса и нарастващи ангажименти и задължения вкъщи. Но всичко това отново е въпрос на фокус – дали ще си позволиш на си извън баланса си или да си в благодарността да си със семейството си в този кризисен момент. Основната ми препоръка за подпомагане на най-малките да преминат през ефектите на сегашната ситуация е родителите да осъзнаваме, че ние сме примерът, че сме като скачени съдове с децата си. Ако ние сме устойчиви, ще им дадем добър пример. Ако сме на предела си, вечно стресирани, изнервени, паникьосани, те също ще попиват нашата енергия. Вярвам, че любовта е най-голямото лекарство – така че да се свържем колкото се може повече с любовта към себе си, към любимите ни хора, към децата и към другите. А проявите на любов към децата в семейството са различни за всеки – игри заедно, разходки, дори ученето и приготвянето на вечерята могат да се превърнат в мили моменти на свързване и показване на обич. 


Ще издържи ли психиката ни според Вас до края на кризата с Ковид?


Зависи от всеки един от нас. Доколко тренираме „позитивните си мускули“, доколкото управляваме фокуса си, доколко се захранваме от доброто, смисленото, осъзнатостта. Доколко сме любопитни как можем да се справим и да покажем най-доброто от себе си, а не да се предадем. И доколко можем да помагаме. 


Преди време бях публикувала коментарна статия: COVID19 – краят на консуматорското и деградирало общество. Тя предизвика много коментари и дебати. Вие какво мислите по този въпрос?  

Вярвам, че тази пандемия беляза нов етап за човечеството – нова ера, в която още повече се нуждаем от любов вместо страх, от свързаност вместо изолираност, от ние вместо Аз. Мисля, че през тези месеци сякаш започнахме да живеем по-простичко, да ценим моментите заедно, моментите сред природата. 
Вярвам, че всеки избира на коя страна да играе – и сега все повече е нужно да изберем позитивния фокус и да изградим устойчива нагласа за благоденствие на всички нива.  


Скоро излезе новата Ви книга Ново ниво: Холистичен наръчник за трансформация и позитивна промяна. Какво представлява тя?


Цялостната концепция на Ново ниво се роди този април месец – в разгара на първия локдаун и няколко месеца бях в процес на написването й. Вярвам, че това бе моя начин да дам приноса си към позитивния фокус, справянето със стреса и осъзнатото управление на енергията ни. Книгата е пълна с инструменти за повишаване на осъзнатостта, позитивната нагласа и идеята да творим осъзнато и с любов живота си. 

Коя е най-важната стратегия за преодоляване на предизвикателствата и превръщането им в положителен ресурс?


За мен най-важната стратегия е тази, която съм описала в книгата ми Ново ниво и съм нарекла 4С. Система, лична Стратегия, Среда и Самоосъзнатост. 
Всеки от тези стълбове играе роля за това да творим живота, за който мечтаем. Дори и сега в пандемията.  И може би точно в такива критични ситуации и кризи имаме възможността да покажем още повече качества, способности, супер сили от нашата личност, да се преоткрием, да се усъвършенстваме и да започнем да се приемаме и обичаме още повече. И още нещо ще спомена, една моя любима мисъл на Ганди: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света.“ И това бе моята мотивация в март месец – да се събера, да се отърся от страха от неизвестното, от спекулациите, от дистреса и да си обещая да държа позитивен фокус, да създавам позитивни инструменти, да споделям с хората, които ме следят и да си доказвам, че дори и сега (а може би още повече сега) можеш да сме добри, човечни, оптимисти, хармонични и свързани със себе си и другите. 


Майка сте на две прекрасни момиченца. Какъв поглед към живота се опитвате да им предадете?


Вярвам, че основната функция на един родител е да даде пример за работещ модел за щастие на своите деца. Това, което си мечтая моите деца да носят и вярват, е способността им да са творци на живота си и на своите преживявания, да избират осъзнато фокуса си, да бъдат автентични и щастливи. 


 С какво е свързано здравето ни според Вас?

Здравето е цялостна, холистична концепция. И аз често използвам фразата здраве и благоденствие. Според мен е вътрешно състояние на приемане, любов към себе си, на благодарност, баланс, щастие и хармония. От древните принципи на Китайската медицина и кинезиологията знам, че емоционалният ни баланс е моторчето на енергийните процеси в нашата система, а ако сме в енергиен дисбаланс около 2 години, тялото отключва физическо неразположение, болест, симптоматика. За мен здравето е балансът и осъзнатостта на връзката Емоции – Енергия – Физическо тяло и доколко можем да сме свързани със себе си и да забелязваме знаците. Често казвам, че здравето е изконно право на всеки, но понякога е нужно, важно, дори полезно да преминем през опитността да го загубим, за да се осъзнаем и да се върнем в нашия път, да се свържем отново със себе си. И също така вярвам, че грижата за себе си е проява на любов и осъзнатост. Тук не говоря за егоистичност или егоцентричност, а напротив – за едно дълбоко, красиво и силно приемане и свързване със себе си, с пазене на свещеността на единствения ни истински дом на тази Земя – нашето тяло. И отново – енергийните и емоционалните дисбаланси резултират в едно загубило здравето си тяло, респективно балансът на всички нива личи в здраво тяло, в здрава цялостна система. Искрено си мечтая, че в тази криза, когато и физическото ни, и психичното ни здраве е застрашено, ще се научим да се грижим повече за себе си и да ценим това, което сме и имаме.  

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *