Силата на българския дух – Гложенският манастир

Честит празник, Българийо!
Обичам те, защото си красива, защото твоето и моето сърце бият в един ритъм, защото имаш най-хубавите гори, защото си плодородна, защото тук се раждат велики хора, защото си майка за всички (дори за тези, които те предадоха), защото те съсипаха, но ти продължаваш да отвръщаш с усмивка и любов, защото имаш най-несломимия дух… А по случай 3 март, ми се иска да си поговорим точно за това – СИЛАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ. За този несломим порив на духа, който не може да бъде спрян или унищожен. Може да бъде измъчван, забавян или пренебрегван, но неговата безгранична сила, доказала се във времето и пространството, е несломима! И той е във всеки един от нас – българският дух, вечният огън, тихата сила… Защото ние българите сме преживели какво ли не – робства, войни, жесток комунистически режим, опити за подмяна на историята ни, а сега и опит за пълно обезличаване и принизяване до стадо без мнение и мисъл. Но въпреки всичко това и напук на всички замесени, ние продължаваме да оцеляваме! Ето това е истинският български дух! Както Васил Левски казва най-точно: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме!“.


Има много начини да отдадем почит към България и загиналите за нейната свобода. Повечето си мислят, че качването на връх Шипка е най-сигурният, за да се заредят с патриотизъм. Аз смятам обаче, че е достатъчно да се попътува малко из прекрасните и незабравими кътчета на страната. А те са навсякъде, стига да имаш сърце за тях.
На този 3 март избрах Гложенския манастир, който е бил любимо място на Васил Левски, където скривалището му се пази и до днес!

Гложенски манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ е един от най-интересните старопланински манастири. Разположен е на скалист връх в Тетевенския балкан. Намира се само на стотина километра от София, което го прави подходящ за еднодневна разходка през уикенда.

Пътят до там е лесен, ако не броим последните 13 километра от Ябланица до самия манастир. Но това е нищо в сравнение с това, което ви очаква горе – спиращи дъха гледки и едно много свещено място.

Светата обителта е разположена върху висока скала и до там се стига по труден път от село Гложен. Тази снимка показва най-тесния участък, където скоро е имало свлачище. Кара се внимателно и се стига бързо.Манастирът е построен през 13 век и това се вижда още на самите порти. Състои се от прекрасна малка черква и жилищна част.
Жилищните сгради са построени през 1858 г., а впоследствие са реконструирани. Те са разположени около черквата в затворен отвсякъде двор, което, както и спускащите се от три страни отвесни скали му придават живописния и непристъпен вид на манастир-замък.

Намира се на 808 метра надморска височина. Отдолу има дълбока пропаст.

Гложенският манастир е свързан с всички исторически събития в България през годините на неговото съществуване. Той е подготвял в килийното си училище ученици за свещеници, учители и монаси. Бил е и любимо място на Васил Левски! Скривалището на Апостола и до днес се пази в манастира.

Скривалището на Васил ЛевскиЕ, това беше днешната ни разходна. И не забравяте, че „България цяла сега нази гледа“. Лично за мен патриотизмът се изразява в далеч по-стойностни неща от лозунги, развяване на знамена и постове в социалните мрежи. Патриотизмът трябва да е ежедневен. Всеки ден да помагаме с каквото можем за развитието на тази държава. Ще си кажете: „Е как да стане това?“. Ами много просто – започнете от ближния. Помагайте с каквото на когото можете. Спазвайте законите и не живейте с чувството за безнаказаност, защото да знаете, че благословеният слепец дядо Йоцо гледа и поздравява България!

7 Comments

 • Много красиво!!!Гложенският манастир не съм го посещавал, но ще поправя тази грешка!

 • Ева…за да се подобри българия..трябва борисов..слугата на америка да не е на власт.?трябва следващият премиер да не е тясно обвързан с америка или русия…трябва да се напечатат много милиарди левове..за да има кръв за развитие на икономиката..парите са кръвта на икономиката….когато те са малко…както е в българия..тогава икономиката не се движи или развива..трябва да напечатаме много левове за нашата икономика..трябва минималната заплата да е поне 1000лева и който е на минимална заплата..трябва да плаща по ниски осигуровки….трябва бнб да е под много строг контрол..понеже америка може да обезцени всяка валута..чрез фалшив измислен курс от тяхната МВФ….валутата ни е уязвима понеже сме идиоти и членуваме в МВФ

 • Да се почита и помни историята е задължително,защото няма народ без история и няма бъдеще без минало!
  Браво Еви,че си запълваш времето с такива разходки,а не стоиш в къщи пред телевизора да се тъпчеш с пуканки!!!
  И много хубаво,че го споделяш,за да могат,тези които нямат възможност да отидат до тези прекрасни места,да се информират и да се насладят,макар и само от твоите приказки.Но ти си много добър разказвач и наистина всеки може да се пренесе по тези места чрез прекрасното си описание и яките ти фотографии!

 • Поздравления още един път, Ева! Възхищавам ти се!
  Трябва да имаш огромно сърце, за да побере цялата красота на родината ни!
  Мисля, че ако има малко повече хора, които да показват красотата и традициите на България, може да се справим с всичко, както до сега!❤️

  • Благодаря ви от сърце! Очаквайте скоро и други прекрасни кътчета ❤

 • патриотизъм идва от гръцката дума патрида,което означава родина,отечество,а патриотизъм-любов към отечеството…родината,отечеството е майката ,която е родила и се грижи за своите деца.по-точно така трябва да бъде,но….как майката,родина българия се грижи за своите деца и прави ли го тя изобщо?може ли да се обича такава майка-родина,питам аз?коя майка си гони децата и коя майка не иска децата и да бъдат сити и облечени?коя майка иска децата и да ровят по кофите за да оцелеят?
  защо все по-вече родени в българия просперират и се развиват навън?защо гледаме по телевизията българи,които са станали известни навън и дори си променят имената за да не си проличи откъде точно идват или развяват малко знаменце,но не в българия а в други държави?
  още много може да се пита и да се говори,но отговори няма.
  затова си мисля,че патриотизмът,за който се говори толкова много е в голяма степен фалшив патриотизъм,но много малко хора могат да го признаят.
  не мисля,че може да говори за патриотизъм пребитата баба или дядо…не може да говори за патриотизъм измъчената майка с болното дете,за което не може да положи грижи или младата жена,която работи за 500-600 лева и да плаща квартира 500 лева и да храни,облича и учи децата си…

 • Чудесно място си избрала за разходка. Наистина и манастирът и околностите трябва да се посетят. В интерес на истината сигурно има много хора, които са ходили до Рибарица на почивка или да хапнат без да знаят, че с малко усилие могат да стигнат и до Гложенския манастир. Историята му в новото време също е много интересна и живописна. 🙂 Относно ежедневният патриотизъм си абсолютно права. Тоа е нещо, които прокламирам от десетилетия 🙂 Съботнонеделните патриоти а ми дошли вече много в повече и ценя единствено тези, които всеки ден допринасят за добруването на България. Такива са лекарите всички видове, сестрите, пожарникарите и всички, които за дребни стотинки се грижат за това да сме добре и на сигурно. Такъв е примерно един Милен Врабевски, който без много да варка от години сее българщината в старите наши предели. Такава е и председателката на Читалище Младост 2003 в Самоков, читалището, което с група съмишленици основахме преди 16 години. Тя с малките пари за култура и с никаквата или минимална подкрепа се грижи за духовното израстване на над 200 деца. Нашите деца. И така нататък. Темата както винаги е дълга и донякъде тягостна. Но, отново се радвам, че въобще се джурка в умът ти. Не те подценявам, но много по лесно е да си лековат в днешно време. Не ли?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *