„Нормалните“ убийства

В България смъртта дебне отвсякъде! Ако случайно сте завършили училище без да бъдете наръгани от съученик, а след това сте имали късмета да оцелеете и в студентските си години (без да бъдете изнасилени или пребити до смърт), има вероятност да си хванете партньор в живота, който да ви убие. А може да ви ограбят докато спите и да ви се случи същото. И все пак, ако сте галеници на съдбата и всичко това ви подмине, ако имате и късмета да не ви блъсне пиян шофьор и да оцелеете от войната по пътищата, може да ви гръмнат по погрешка – докато се разхождате, работите или пазарувате. Разбира се има и богопомазани, които все някак оцеляват в държавата на убийствата. Ако вие сте сред тях, спокойно, Здравната система много бързо ще се погрижи да ви ликвидира. Ако и тогава оцелеете, вие сте за Гинес, а Беър Грилс може само да се възхищава на завидните ви умения за оцеляване! Честито, ще получавате 200 лева пенсия за награда и ще бъдете пребити и изнасилени на старини.

Ако текстът по-горе не описваше действителността у нас, можеше и да звучи смешно, но за огромно съжаление я описва и звучи трагично. България е разтресена от убийства! Ежедневно… Навсякъде около нас! А новините услужливо ги отразяват и правят сензации от тях. Емисиите започват почти всеки ден с ужасяващи неща, защото само лошата новина е новина вече.

Четворно убийство – мъж изби семейството си с брадва.„, „Намериха трупа на таксиметров шофьор.„, „40-годишна жена брутално пребита до смърт от съпруга си.„, „Жестоко убийство в Русе на 30-годишна журналистка.„, „Намериха труп на убит с кол.„, „Зверско убийство във Велинград – млад мъж преби до смърт безпомощната си и лежаща на легло баба„, „Съдят пенсионер за убийство на приятел при битов скандал„, „Намериха труп на жена в река Марица.„, „Двама обвинени за убийство на 80-годишен в Добричко.“, „Съдят тийнейджър за жестоко убийство на бездомник.„…

Мога да ви изброя още стотици отделни случаи и да приложа линк към тях. А примерите по-горе са само за началото на 2019 година. Бебета, деца, тийнейджъри, млади хора, възрастни… Не знам кога станаха нормални ежедневните убийства и тяхното отразяване. Толкова са много и навсякъде, че имам чувството, че зад всеки ъгъл дебне по един психопат. А зрителите, хвърлящи по едно око на емисиите от дивана, дори не се впечатляват. Струва им се нормално, свикнали са с това или са сковани от страх и мълчат, надявайки се, че точно тях смъртта ще ги пропусне.

Но знаете ли какво е убиецът-психопат у нас, скъпи приятели? Той много често е обикновен човек, който знае, че живее в държава на беззаконие и безхаберие. Доста осъзнато, нали? Знае, че дори и да използва физическа саморазправа, ще му се размине с няколко години затвор. Знае, че всичко му е позволено. Знае, че е силният на деня и утре, когато убие някого, ще го дават по телевизията и цялата държава ще се занимава с него. Честно казано в неговите очи това може и да е доста примамливо. А представяте ли си колко се вдъхновяват тези хора, гледайки по всички медии, че има много като тях – братя, които също имат „смелостта“ да убиват. А дали това не ги кара да се чувстват още по-нормални? Чувството им за нормалност се засилва и от собствените им съседи, които не забелязват склонността им към насилие и от обществото, което не ги отхвърля, а си затваря очите за тях. Всеки убиец-психопат си живее съвсем нормално сред всички нас преди да стигне до самото убийство. А до тогава е заобиколен от хора, които вместо да го отхвърлят и да предотвратят най-лошото, го приемат и мълчат. Същите тези хора, които гледат новините и приемат поредното убийство за нещо съвсем нормално.

Но знаете ли какво? Всички, сред които са живели тези убийци, са съучастници. Всички те са виновни за отнетите животи! Да, законите ни са слаби и не се следи за тяхното изпълнение. Пълни са с вратички и начини убийците да получават леки присъди. Освен всичко останало системата е тромава и корумпирана.
Най-виновни обаче за мен са хората! Живеем в болно общество, подчинено на страха, което предпочита да си мълчи, мислейки си, че него няма да го споходи. Но всички тези хора забравят, че благодарение на тяхното мълчаливо съгласие, зад всеки ъгъл дебне по един психопат и не се знае утре от къде ще мине техния път…

А черната хроника е безгранична и се използва, за да държи хората в страх и подчинение. Защото няма по-силна мотивация от страха. Той е най-лесният метод за контрол над масите, но за това ще поговорим друг път.

18 Comments

 • За всичко са виновни чифутските лакеи Герб и башибозука от ДПС, които наложиха геноцид над българското население, спазвайки стриктно плана „Ран-Ът“.
  Проумейте хора-евреите,герберастите и турските партии са най-големите врагове на България!

 • Аз пък ще Ви занимая със самоубийствата. В последните месеци имаше нови 3 случая на самозапалили се хора, някои от тях изгорели живи, други – берат душа в болница в нечовешки мъки.

  За мен тези случаи освен потресаващи, са и особено зловещи. Не мога да си представя пред какъв ужас трябва да е изправен човек, че да си пожелае подобно зло и така да си посегне сам. Да се залее с бензин и да си драсне клечката!? При убийството имаме виновен извършител, за който се търси мотив, някакво обяснение за това, което е извършил. В случаите на самозапалилите се хора – оставям с такова впечатление – никой нищо не търси. Нито мотив, нито злодей. 2013 година около падането на кабинета Борисов 1 имаше 7 подобни самозапалвания. Тогава имаше някакъв медиен шум, поразшумя се и накрая темата потъна в блатото. След Нова година видях информация за 3 нови самозапалвания и почти никакво медийно отразяване. Все едно това вече е нещо нормално и нищо чак толкова интересно не се е случило. Някой луд си е посегнал и толкоз.

  Преди години случайно в интернет попаднах на видео от Нигерия със запален жив човек, християнин, който по някаква причина зверове около него убиха. Нещо като това тук: https://www.youtube.com/watch?v=YXT9CB91k78. Видеото съдържа зверства! Не е за гледане!

  Пак имаме запалване, но има и озверяла тълпа, която причинява този ужас.

  А у нас – наглед тълпа няма! Живият си посяга сам и изгаря жив! Кое е по-зловещото!? Да ти причинят това или ти сам да си го причиниш!? Има ли по-ужасно само/убийство от това да гориш жив!?

  Всъщност, мисля си, че самозапалилите се у нас не го правят сами, изцяло по тяхна воля. Намирам, че ние като общество /тълпа/ ги водим към това решение. Не само политиците ни, но и ние като хора. Все е имало някой покрай всяка жертва, някой, който е трябвало и е можел да направи нещо, за да не се стигне до подобен ужасен край. Но не го е направил. После няма интервюта, няма фалшива слава. Дори журналистите не търсят свидетелите и близките, да ги питат какво и как се е случило и знаят ли защо се е стигнало до там! Пълно информационно затъмнение. Все едно нищо съществено не се е случило. Даже помня излезе психолог и разясняваше уверено, че тези случаи не трябвало да се разгласяват, видиш ли за да не станела епидемия от самозапалвания. Т.е. няма да „лекуваме“ причините, нито пък следствията.

  Ей, такива ми ти размисли ме гнетят и „палят“, драги ми Смехурко!

  И още нещо – мисля 2010 година беше, когато в Тунис някакъв дребен търговец, изхранващ голямо семейство, се самозапали и това доведе до т.нар арабска пролет и революциите, случили се по-късно в Тунис, Египет, Либия и т.н. Един изгоря, за да се събудят тамошните народи. И има ефект! Някакъв!

  При нас дори и това не помага – тотална летаргия!

  А не е ли показателно – в ерата на пожарникаря от Банкя, „народът“ гори! /буквално/?

  По темата за самозапалванията – има мотиви, има виновни, няма разследвания. Прокуратурата най-вероятно закрива производствата по всеки отделен случай с констатация, че има данни за самонараняване и следователно виновни НЯМА! А според мен това не е така!

 • Страхотно е.На някого му пука.Някой не иска да живее в страх и такива новини всеки ден..Да се дава гласност е половината от решението на проблема.Страхотна Ева.Обществото има нужда от хора като теб.
  Всеки може да коментира анонимно.Да застанеш с име и позиция е достойно за уважение.
  Да не се примиряваш с такава реалност,да слушаш вътрешният си глас,да се бориш да промениш това,да не пишеш за теми които са „удобни“-това е достойно за уважение.
  Мен също ме дразни,интересува и провокира.Но остава само вътре в мен .Сигурно има стотици такива хора.Когато има такова място за коментар като тук тогава тази моя реакция може да добие гласност,дано така се стане и с останалите хора.Най малкото което мога да направя е да ти дам моята морална подкрепа да се мотивираш да пишеш по такива теми .Знаем -една Ева пролет не прави ,но се радвам да я има.Поздрави !

  • Не, не искам да живея в страх! И искам да мога да говоря за каквото си пожелая и да изразявам своето несъгласие с беззаконието и лудостта, която ни заобикаля. Знам, че има и други като мен. Затова ви благодаря за подкрепата и ще се радвам тук всички заедно да говорим по всички теми, които ни вълнуват и заобикалят. И да – една птичка пролет не прави, но поне има криле и лети

   • Да, наистина е много по-лесно да си лековат и да се правиш, че не разбираш. Не че аз съм нещо особено, но правя каквото силите ми позволяват. Виж тези хора, за които ти разказваш, са истински патриоти и борци. Благодаря ти, че споделяш за тях и за коментара, разбира се

 • Липсата на ценностна система в комбинация с ненаказуемоста ни унищожава с ужасно темпо!

  • Така е! Но вярвам, че хората със здрава ценностна система са по-силни (или поне се надявам да е така)!

 • Колкото повече информация имаме, толкова повече разбираме, че човекът е склонен към насилие. През комунизма не знаехме, че има убийства и насилие, освен разрешението за показване. Сега знаем повече и това ни ужасява. Лошото е, че също отключва подръжатели, в които злото дреме. Информацията е нож с две остриета. Но, тя може и да е от помощ, за обществена реакция към домашното насилие примерно. И тнт, темата е огромна. Добре си я заченала.

  • Както и сами виждаме, насилието води до още повече насилие. Хората са толкова освирепели, че такива неща ги вдъхновяват. Твърде голямата „информираност“ е като свободата и свободията – рано или късно се стига до саморазрушение!

 • Не страхът на хората, а безнаказаността на първо място!Няма морал,няма милосърдие, няма любов, няма уважение и едно голямо безхаберие ,защо защо ли ?

 • За това трябва да се говори,колкото и неприятно да е…За съжаление убийствата зачестяват и това се дължи на заболяващата психика на хората в това непонятно и странно общество.Но ние не трябва да сме безучастни свидетели,защото никой не знае кога и как може да го застигне!А и децата ни са тук и ние трябва да ги предпазим!!!

 • Е хубава работа значи…. влизам аз, чета драги ми смехурко тук сме да се посмеем и после тряс убийства и кръвища… и почвам да бегам баце….

  • Ще има „Размисли и страсти“ по най-различни теми. За съжаление това е част от ежедневието ни и няма как да се правим, че не съществува. Ако има нещо, за което бихте искали да пиша, можете да го споделите. Благодаря ви!
   Поздрави!

   • От чисто егоистични подбуди ме интересува мнението Ви за любовта (в най – общ смисъл) г-це(г-жо) Веселинова. Как е свързана липсата на средства с липсата на любов. И не е ли меркантилността и устремеността на хората (независимо от пола) за чисто финансов успех в живота основната причина за липсата на любов (към жена или към хората около нас). Не е ли това което ни прави „зли“? Може ли да се живее само с парадиране на това което притежаваме без желание да изграждаме себе си като хора? Докъде ще ни доведе този път ако продължаваме по него? Това е което за мен в основата на всички проблеми. Може би греша или дори съм луд? Луд ли съм, има ли и други луди? Ще се радвам да разбера мнението ви по този въпрос. И честит празник!

    • Тази тема е интересна за всички и съм сигурна, че ще запали сериозна дискусия. Обещавам да пиша по нея в най-скоро време. Благодаря ви за идеята!

   • Питам се ако във всяко училище ,във всички предприятия,или преди да започнеш работа минаваш задължително на няколко пъти при психолог,дали това няма да помогне.

    • Струва ми се, че това е доста добра идея. Според мен всичко би помогнало и ще е много по-добре от това да стоим и да наблюдаваме безучастно. Истината е, че в България много лесно можеш да минеш психотеста, без дори да си се явил… Според трудовото законодателство преди постъпване на работа си длъжен да минеш през лекар, но за съжаление тези хартийки се издават без да се премине истински тест!

     • Стигнахне до там да се страхуваме в собствената си родина.Да се страхуваме за нас..за децата ни.Дори и в нещо позитивно,търсим дали има някъде клопка и измама.Народа стъпкан,с наведена глава или узверял.Господ да ни пази!!Браво Ева.Поздравления за блога.Продължавай в същия дух.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *