Мобилно приложение се бори с некоректните брокери – предлага имоти без посредник

Драги ми Смехурко,

„Седнах да ти пиша, та да се посмееш“ и се сетих за един проблем, който хем е трагичен, хем е толкова изкуствено създаден, че взе да става много смешен. Става въпрос за имотите в България. Няма значение дали искаш да наемеш жилище или да купиш, все ще се сблъскаш с цени на световно ниво и куп проблеми (за качество даже няма да споменаваме). Изкуствено създаден балон, който много скоро ще гръмне с такава сила, че чак в Америка ще чуят, където между другото може да си купиш къща на много по-ниска цена. Но в София си е друго! Има защо цените да са толкова безбожно високи. Тук все пак си е Европа… Но няма да те занимавам с „естествено“ надутите цени, днес темата ни е друга и имам въпрос към теб. Когато си наемаш жилище или пък купуваш имот, случвало ли ти си е да се сблъскаш с фалшиви обяви, високи брокерски комисиони, измами?

Е, на теб едва ли ти се е случвало, но ако случайно някои от читателите ни са потърпевши, нека наострят уши, защото сега ще разкажа за нова платформа, която свързва директно хората, които търсят, с хората, които отдават жилище. Представяш ли си, драги ми Смехурко? Малко ми звучи нереално, но има един млад господин, който се е наел и го е създал. Има вече напълно безплатно приложение и сайт. Казва се Ивайло Гашев и е на 27 години.

От Сливен е – градът на стоте войводи. Завършил е макроикономика в София, но по професия е програмист. Програмира момчето някакви неща и както си програмира, хоп и създал нещо, наистина важно и значимо за обществото.

Затова реших да го включа в новата си рубрика „ЕВАла“ и да ти разкажа за изобретението му. Слушай сега, че утре може да ти потрябва жилище!


Как се роди идеята за приложение, което да свързва собственици на жилища и хора, които искат да ги наемат или купят?

След няколко месеца неуспешно търсене на квартира и сблъскването ми с много неправди, останах на пътя. В онзи момент си казах – “Това не може да е правилно. Трябва да има по-добър начин.”. Тогава ми светна лампичката и реших да направя платформа, която да помогне на други хора да избегнат трудностите, на които аз самият попаднах.

До каква степен е развито приложениото и дава ли резултати вече?

Приложението е вече на пазара и работи с двете най-използвани мобилни операционни системи – iOS и Android. Развитието е на базово, но напълно достатъчно ниво, за да може всеки да си намери или да си отдаде жилище напълно спокойно. HomeSeeky тепърва започва развитието си. Ще бъдат имплементирани много нови функционалности, които да улеснят и подобрят потребителското изживяване.

Свързвали ли са се с вас хора, които са доволни и са споделили своето мнение?

Да, неколкократно хора ми писаха и изразяваха мнението си. Споделяха ми колко много се нуждаят от решение на настоящите трудности и са щастливи, че някой се е заел. Това ме радва и мотивира най-много – обратната връзка на хората и позитивните емоции!

Знам какъв ад е, когато самата аз си търсих квартира. Фалшиви обяви, високи брокерски комисиони, измами… Вашият проект ще успее ли да се справи с всичко това?

Това е целта и идеята на HomeSeeky! Ние се сблъскахме с изброените и много други трудности, и искаме хората да ги прескочат и да се насочат директно към съществената част, а тя е да си намерят или отдадат жилище. Не само това, ние искаме да съчетаем решението, с едно невероятно потребителско изживяване, използвайки нашата платформа.

Какво ви струва разработването на „HomeSeeky“, това улеснение за хиляди хора и каква е вашата печалба? 

Това, което отделям най-много е време. Говоря с потребители, търся обратна връзка и извличам всяка полезна информация. Почти всяка минута от свободното ми време се влага в развитието и подобряването на продукта. За момента платформата е безплатна. В бъдеще ще бъдат имплементирани нови функционалности и ще бъдат въведени нови услуги, които ще предоставят на потребителите по-висока добавена стойност и сигурност.

Какво е успехът за Вас?

Аз смятам, че успехът е пряко свързан с помощта. Чувствал съм се успешен и удовлетворен, когато съм бил в помощ на някого и мисля, че всеки би трябвало да изпитва подобни чувства. Би било страхотно, ако HomeSeeky помогне на възможно най-много хора – това ще е истински успех за мен!

„HomeSeeky“ е приложение, което ще е от истинска помощ на всички българи. Как го виждате в бъдеще?

Имаме много идеи, които искаме да реализираме. Най-важната за нас е да помогнем на хората да завършат целия цикъл – от търсенето до подписването на договора. Много по-сигурно и много по-евтино. Смятам, че имаме много стабилна основа, на която можем да надграждаме и развиваме.

Едно от най-ценните неща в нашето съвремие е добрата идея, особено когато тя е в помощ на обществото. Какво ще посъветвате други млади българи, които много искат промяна?

Бих ги посъветвал да търсят, да вярват и да бъдат любопитни. Идеите и възможностите са навсякъде около нас. Единственото, което трябва да направят е да се вгледат по-дълбоко и да ги видят. Аз вярвам, че любопитството е качество, изградено във всеки един от нас още от ранни години. То ни кара да продължаваме да се развиваме и прогресираме. Нека си задават повече въпроси – “Това какво е?”, “Как функционира?”, “Как може да се подобри?”.

Всяка една идея ще се превърне в реалност, ако повярват. Трябва да повярват искрено и с цялото си сърце в това, което правят и създават.

ЕВАла на Ивайло Гашев, който дава най-ценното, което има – времето си, за да създаде нещо, което може да разреши проблемите на много хора. В тази рубрика ще бъдат отличавани именно такива хора – с добри идеи, в полза на обществото или просто такива, които правят света едно много по-приятно място за живеене! Затова ЕВАла на програмиста и очаквайте следващата интересна личност, чиято история ще ви разкрия съвсем скоро.

2 Comments

  • Браво за идеята! Сега сте там, където бяхме ние преди 3 години. Дано постигнете повече, защото и ние тръгнахме с голямата кошница да борим нелоялните брокери с ентусиазъм, добри идеи, ИТ знания и малък капитал. Оказа се, че все едно щурмурате бункер с магаре и прашка.
    Бизнес средата на сделките с недвижими имоти не е станала такава за един ден и причините да е такава се крият в желанието да не се промени. Не просто това, те ще се борят да я запазят – знаете как е в матрицата.
    Така че се пригответе за дълга война и дори за неуспех. Това се случи с нас и се наложи да просмислим стратегията, за да сме удачно подготвени за битките.
    Разбирате ли – направата на приложението е най-лесното, почти всеки може да го направи, или да накрая някой да му го направи. Да накараш хората да го ползват е по-трудната част. Без значение, колко полезно е то, хората са свикнали на старият модел и да ги отучиш е почти невъзможно за сам човек или малка фирма…
    Но, не се отчайвайте, направете си изводите сами след 1-2 години борба и кой знае, може да ме опровергаете. Успех!

  • Браво на момчето,това наистина ще помогне на много хора да си намерят дом,без да се лутат из лабиринта на търгашите…А щом и комисионната отпада,това е още по-хубаво!!!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *