Млад талант представи страната ни на Световно изложение на художниците в Дубай

Радина Росенова е само на 28 години. Млада, красива и талантлива художничка, която се сблъсква с безброй трудности по пътя на изкуството. Платното е нейната утеха, защото там тя среща себе си и най-голямата си мечта – да рисува.


В България животът на художника е труден, но това не я спира да мечтае и да се надява, че някой ден културата отново ще претърпи разцвет и всички ще обърнат поглед към изкуството.

Здравей, Радина. Днес ти имаш рожден ден. Пожелавам ти с цялото си сърце да си много здрава и все по-успешна. Какво е твоето образование? Свързано ли е с изкуството?

Родена съм в Разград, където съм живяла 11 години. След това се върнах в Пазарджик, от където са и моите корени. Гордея се с факта, че съм потомка на Бенковски! Завърших Изобразително Изкуство в България и 2010 заминах за о-в Кипър. Там завърших школа за професионални модели „Diva Models“. През 2016 завърших  английския университет „Greenwich“ (филиал в Кипър) със специалност Beauty Therapy Management. В момента уча графичен дизайн.

Как се роди любовта ти към изкуството?

Носила съм изкуството винаги в себе си, било е въпрос на време да го пресъздам на платното. При мен това се случи в ранна детска възраст.

Как беше избрана да представяш България на Световно изложение на художниците в Дубай?

Това се случи малко след изложбата ми в Кипър, която беше открита от министъра на Регионалното развитие и имаше абсолютен успех, заради който бях наградена със статуетка – символ на Кипър, за особен принос към изкуството и културата на острова. На изложбата присъстваха артисти, художници, критици, които бяха силно впечатлени и те ми насочиха към Световното изложение на Изкуството в Дубай. Намерих сайта и кандидатствах като им изпратих мои творби. Не след дълго получих отговор, че съм одобрена да участвам. Имах две опции да представлявам Кипър или България. Въпреки, че Кипър се ангажира да поеме всички мои разходи по време на изложението, аз избрах да представлявам Родината!

Разкажи ни за изложението? Какво се случи там? 

Изложението трябваше да се проведе през месец Април, но за съжаление заради коронавируса, се отложи за Октомври. Казвам за съжаление, защото не възстановиха разходите вложени до този момент (самолетни билети, хотел, такси и т.н). Изкуството е скъпо занимание и е трудно, когато сам финансираш всичко. За моя огромна радост обаче, коронавирусът не можа да спре това грандиозно събитие, и въпреки закъснение от 6 месеца, то се състоя! 

А ето и някои от произведенията на Радина Росенова, взели участие на изложението:

На входа на изложението бяха представени едни от най-добрите творби и една от моите картини беше избрана да е сред тях. Окото е мое произведение, рисувано с молив.

Снимка от входа на Световно изложение на художниците в Дубай
„Окото“ – произведение с молив

Какви творци срещна на Световното изложение на художниците в Дубай ?

 Голямо удоволствие е да си редом с около 150 художника, от над 40 държави, и да имаш шанса твоите картини да бъдат видени, заедно с техните. Това е голямо признание! Снимките по-горе са на картини и live performance на художници от Франция, Индия, Америка, Япония.

Картината ти „Българска магия” е избрана за една от десетте най-добри творби на Изложението – сред творбите на 150 творци!

Най-голямото признание за мен дойде, когато комисия (жури) художествени критици от Германия, Япония, Англия, Испания оценяваха творбите и определиха Топ 10 на най-добрите произведения. Гордост е да чуеш как диптихът „Българска магия“ е една от най-добрите картини на изложението, и е невероятно удоволствие да имаш дефилираш с нея пред всички художници, посетители, критици и журналисти. 

Дефиле с диптихът „Българска магия“, избран за една от най-добрите картини на изложението.

 

В Кипър правиш изложба с над 50 платна! Разкажи ни за този успех. 

Благодаря на министерството на културата в Кипър, че ми предостави възможността да изложа моите картини в един от най-големите музеи на острова. За да имаш възможността да изложиш свои картини там, се чака най-малко една година. След като видяха картините ми, те ми предоставиха възможност още следващия месец да ги изложа. Това беше и прекрасно и страшно, защото изложбената зала е огромна и много трудно може един художник да я запълни. Месецът преди изложбата, аз почти не спях, а денонощно рисувах, за да мога да оправдая оказаното ми доверие. След изложбата бях наградена със статуетка символ на Кипър, за особен принос към културата и изкуството на острова.

Освен художник ти си и професионален модел, говориш и 4 езика. Участвала си на много конкурси за красота. Колко корони имаш?

Много хора ме питат как съчетавам изкуството с модния подиум. Мислят, че това са две много различни неща. На всички тях бих отговорила, че за мен двете неща дори се допълват.

Когато рисувам показвам себе си и моя талант, а когато дефилирам показвам таланта на гримьори, коафьори и дизайнери, което е доста отговорно по своята същност. Носителка съм на много титли и корони.

Каква искаше да станеш като малка?

Като малка интензивно се занимавах с балет. Tанците и музиката до ден днешен са моя страст.

На тази снимка съм в рокля за „Кан-кан“. Интересното тук е, че съм снимана в художествена галерия.

Кога разбра, че рисуването е твоята истинска страст и път в живота?

Изкуството винаги е било част от мен.

Това е сертификат от участието ми в първи клас в конкурс за рисунка „Аз рисувам правата си“ от Регионалния информационно-документационен център на съвета на Европа – Велико Търново.
От тогава досега, наградите не са спирали.


През 2016 съдбата реши да ме изпита като ме постави пред избора да бъда стюардеса в най-престижната авиокомпания Emirates и да имам възможността да обиколя света или да го направя по моя начин чрез изкуство. Аз избрах второто и не съжалявам.

Какви са твоите картини – опиши ми ги!

Не се ограничавам като творец, стремя се постоянно към развитие. В изкуството няма граници. Рисувам реалистични картини с молив, акрил, масло, и абстрактни – преди година и половина открих нова техника, която нарекох „Космическа триизмерна техника“ (3D Cosmic Energy art).

3D космическа техника

Специфичното при тази техника е, че благодарение на висококачествения материал, които използвам за създаването на тези уникални платна е, че не се влияят от атмосферните условия. Вярвам, че във всеки от нас има по един микро Космос.

3D космическа техника

Какво те вдъхновява и пресъздаваш ли го върху платната си след това?

Един творец черпи вдъхновение от абсолютно всичко, като събития, хора, места.


Как COVID19 и изкуството успяват да съжителстват заедно?

Според мен това са времена, през които човек трябва да се обърне към себе си, да се вслуша във вътрешния си глас и да започне да твори. И да не забравяме, че този вирус ще отмине и това, което ще остане е изкуство, така че човек никога не трябва да спира!

От известно време живееш в България. Харесва ли ти животът тук?

Чашата е и наполовина пълна, въпрос на гледна точка и право на свободен избор. Животът е такъв, какъвто си го правим, и ако човек не е доволен, следва да предприеме мерки и да промени себе си.

Къде мечтаеш да живееш?

Там където ще бъда щастлива! 


Какво ти предстои?  

Предстои ми изложба в Ню Йорк. Преди това ще направя изложба в Пловдив, където ще покажа новия си проект: Най-новия си почерк в изкуството, които за в бъдеще ще бъде моя запазена марка.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *