Зимна Прага – приказка без край, хубава бира и греяно вино

Прага е една от най-вълшебните туристически дестинации, а покрай коледните празници се превръща в истинска приказка. Коледният дух е навсякъде! Украсата е вълшебна, на всеки площад има коледни базари, където да послушаш музика, да пийнеш едно хубаво греяно вино и да хапнеш местните специалитети. Около теб минават карети, часовниците пеят, а в далечината се виждат замъци.

Карлов мост

Хората са усмихнати и щастливи. Прага е с богата история, култура и изкуство. Изключително приятно е да се разходиш по Карловия мост, а след това да си организираш разходка с традиционна лодка и да видиш приказния град от водите на река Вълтава. Нощна Прага и картините, които разкрива са зашеметяващи, а местната бира и чешкият свински джолан са задължителни.

Но нека започнем от самолетните билети, които е препоръчително да си закупите по-рано, тъй като директните полети до Прага от София се осъществяват единствено от Czech Airlines (OK) и Bulgaria Air (FB). Нискотарифните авиолинии не обслужват тази дестинация. Цената за двупосочен билет на човек е около 400 лева, ако е резервиран поне месец по-рано. Полетът е 1 час и 50 мин. Летището в Прага е близо до града, но ще ви трябва превоз. Препоръчвам ви да използвате Uber, тъй като такситата са скъпи. Инсталирайте приложението още в България и там ще можете веднага да си повикате Юбер, който да ви откара да хотела. Повече за таксиметровата услуга Uber и в кои градове по света се предлага можете да откриете тук: https://www.uber.com/global/bg/cities/ .

Друго важно нещо, което трябва да предвидите, са парите, които ще използвате там. Въпреки че е в Европейския съюз, Чехия е запазила своята национална валута – кроната. Това прави цените там изключително устойчиви и не толкова високи. Препоръчвам ви да си обмените нужната сума в чешки крони още в България, за да сте спокойни и да си плащате в местна валута. Така ще се спасите от евентуална измама при обмен там или по-високи цени при заплащане в евро.

И последно, но не по важност – хотелът. Препоръчвам да е в центъра на Стария град ( Praga 1), за да можете лесно да се придвижвате пеш. Има много неща, които трябва да видите, а и разходките са доста дълги и уморителни. Затова е много удобно да можеш да се отбиеш в хотела, когато поискаш и да си починеш малко. 

Собствената ми традиция повелява, когато пристигна някъде, веднага да се отправя към централния площад, за да се потопя в атмосферата и да усетя духа на града. Така постъпих и този път. Излизайки от хотела се натъкнах на първата забележителност, която видях в Прага – скулптурата „Главата на Франц Кафка“ (The Head of Franz Kafka – Hlava Franze Kafky). Уникално творение, което представлява огромна статуя във формата на главата на родения в Чехия писател Франц Кафка.

Скулптурата „Главата на Франц Кафка“

Както се вижда от видеото, главата е съставена от много метални завъртащи се части, които само миг се събират и оформят главата на най-известния литературен син в Прага, след което отново започват да се разпадат и слоевете да се усукват бързо и в различни посоки. Пълното завъртане и пренареждане трае малко повече от 3 минути.

Интересната скулптура е дело на Дейвид Черни. Съставена е от 42 различни слоя, които се въртят поотделно. Всеки слой е механизиран, използвайки предавки, вдъхновени от традиционните чешки часовници, като тази на известния астрономически часовник. Моделите, при които слоевете се усукват, се препрограмират, което помага да се разбъркат изцяло или напълно да се подредят.

Скулптурата е разположена близо до застрахователната компания в центъра на Прага, където Кафка е работел през деня. През целия си живот писателят е бил измъчван от съмнения и е изпадал в депресии. И точно това се опитва да пресъздаде авторът чрез тази скулптура – съзнанието на писателят, което е като непрекъснато завъртащите се части. Честно казано през всичките дни, които прекарах в Прага, се спирах и възхищавах на това творение.

Но нека продължим към Стария градски площад (Staroměstské náměstí), който е централният и най-значим площад в историческата част на Прага. Пътят ми до там мина през пешеходна главна улица, пълна с магазини и заведения. А на всеки малко по-голям площад, те очаква Коледен базар.

Където и да се разхождате в Стара Прага, се пригответе да гледате само нагоре и да се насладите на изключително красиви фасади, без значение какво се помещава в сградата и къде се намира тя.

Из улиците ще се натъквате и на много кули, които са част от чешката история и имат какво да разкажат.

Пристигайки на площада, осъзнах, че да дойда тук е най-правилното решение, което можех да взема. Точно това място е една от най-големите туристически атракции на чешката столица, заедно с Карловия мост и Пражкия замък. Площадът е конструиран през 12 век и е станал свидетел на редица исторически събития.

Стария градски площад (Staroměstské náměstí)

Тук се намира прочутият пражки Астрономически часовник, Старото кметство, църквата „Дева Мария пред Тин“, бароковата църква „Свети Никола“, дворецът „Рококо Кински“, готическата къща при Каменната камбана и паметникът на Ян Хус. Възхитително място!

Във видеото можете да усетите част от атмосферата там.

Старият градски площад (Staroměstské náměstí)
Старият градски площад (Staroměstské náměstí)

А за коледните празници, тук се разполага най-големия и хубав Коледен базар. Целият площад е изпълнен с дървени дюкянчета, които предлагат храна, напитки и ръчно изработени неща. Тук можеш да откриеш от кафе, чай и топъл шоколад, до различни видове наливна бира и греяно вино с подправки. Можеш да хапнеш местни специалитети на фона на чешка музика, докато покрай теб минават карети.

На площада се събират хиляди, които идват от всички улички наоколо и се вливат в тълпата! Откъдето и да тръгнеш, все някоя малка уличка ще те изведе на площада. Точно затова той може да бъде разгледан и заснет от много страни, но винаги изглежда достолепен и в момента, в който стъпиш на него, просто ахваш от възхита. А докъдето ти стигат очите и отвъд, има хора и всички са усмихнати.

Откъдето и да го погледнеш обаче, най-красив Старият градски площад си остава отгоре! За целта хиляди туристи денонощно се качват на часовниковата кула. От там се разкрива незабравима гледка към целия град. Не харесвам височините, но това беше изключително красиво. Затова предлагам да се качим заедно горе и да хвърлим един поглед.

Това може да се случи пеш, изкачвайки витите стълби, или като използваме съвременното удобство, наречено асансьор. За щастие пристигайки горе установих, че кулата е много добре обезопасена. Можеш да се насладиш на гледката през прозорците или да излезеш навън, където навсякъде е затворено с решетки. А ето го и площадът от птичи поглед:

Невероятно и съвършено творение! В центъра е Коледният базар, където гъмжи от хора, които погледнати от високо изглеждат толкова мънички и безобидни. Всички са се наредили до дървените къщички и се възползват от апетитите предложения. Коледният дух се разхожда незабележимо между тях и се наслаждава на добре свършената работа. От дясната страна на паметника на Ян Хус виждаме огромната (няколко метрова) елха, която е изключително красива и богато украсена. А от лявата му страна, има построена сцена, на която всяка вечер има различна програма. Както виждате на снимката, всички сгради са с прекрасни фасади, така правилно и синхронно подредени, но има една, която се отличава от всички останали със своя стил, достолепност и височина. Това е църквата „Дева Мария пред Тин“ ( Chrám Panny Marie před Týnem ). Една от най-впечатляващите готически религиозни сгради в Прага.

Внушителна постройка, чиито строеж започва от средата на 14 век и продължава до началото на 16 век. Храмът на Божията майка пред Тин е главната църква на Стария град на Прага и е играл ключова роля в историята на града. Точно затова църквата е горяла няколко пъти, но след това е била възстановявана. Готическата базилика е съставена от три части – основна сграда и две 80 метрови кули. Вътрешността на храма е основно барокова. Останали от готическия стил са: най-старият олтар за кръщене в Прага (от 1414 година), готическите скулптури на Мадона и Исус от около 1420 година, най-старият църковен орган в Прага ( от 1673 година).

Днес този паметник на културата е неразделна част от панорамата на Прага и е една от перлите в короната на града. Но нека се върнем на Часовниковата кула, от където можем да погледнем Прага от птичи поглед и то от всичките й страни. След като разгледахме площада, се придвижваме към другата страна. Това се случва по тясно коридорче, което обикаля кулата на 360 градуса. Вижте видеото, за да се потопите в атмосферата и да разгледате цяла Прага отгоре.  

И след като разгледахме града от птичи поглед, благодарение на Часовниковата кула, е време да ви разкажа и за прочутия Пражки часовник. Малко часовници по света могат да се похвалят с толкова богата история и красив външен вид. А за да сме още по-точни, ще ви кажа, че този Астрономически часовник е най-старият в света, който функционира и до днес.

Интересното при него е, че освен дата и час, показва астрономическите цикли (зодиакалните съзвездия), фазите на Луната, разположението на Слънцето и християнските празници.

Освен това Античният часовник ( на чешки: Staroměstský orloj ) оживява на всеки кръгъл час и стотици се струпват пред него, за да видят „Разходката на Апостолите“, които излизат от двете прозорчета и започват да се въртят в кръг. Камбаната се бие от скелет с часовник в ръка, който символизира смъртта. А от двете страни на циферблатовете са подредени още няколко човечета, символизиращи човешките грехове. Над апостолите има златен петел, който кукурига след „разходката“ им. Цялото шоу продължава около минута, но има нещо много мистично и интересно в него. Представлението е още по-красиво вечер, когато магията се допълва от начина, по който е осветен Астрономическият часовник. Предлагам да се насладите на едноминутното шоу на танцуващите апостоли, което заснех специално за вас:

Часовникът се състои от два циферблата – астрономически и календарен. Първият изобразява начина, по който хората са възприемали вселената през средновековието, а вторият представлява външен кръг, описващ всеки ден от годината. Пражкият часовник е изключително сложен, а историята му започва още през 1410 година, когато са изработени часовниковият механизъм и астрономическият циферблат. 12-те зодиакални знака под циферблата са добавени през 1865 година.

Според легендата часовникът е проектиран от чешкия майстор Хануш през 1410 година. Управниците били толкова впечатлени, че наредили майсторът да бъде ослепен, за да не може да създаде друг такъв часовник. През 1961 година обаче са открити документи, според които автор на този шедьовър е Микулаш от Кадан. Той го създава през 1410 година с помощта на часовникаря Ян Шиндел (майстор Хануш).

През годините богато украсеният часовник е заплашван от унищожение няколко пъти. Той е построен върху една от стените на кулата на Старото кметство, което по време на Втората световна война е изгоряло. Часовникът е бил силно повреден и почти се е разпадал, но за щастие е бил спасен и възстановен.

Честно казано на мен този шедьовър ми се стори много загадъчен и мистичен. Как през Средновековието са създали нещо толкова сложно и съвършено? Имали ли са нужните познания? По време на строителството са участвали алхимици, астролози, учени и пророци, но как така с такава точност се изчисляват едновременно дата, час, астрономически цикли, фази на Луната и  Слънцето, християнските празници?

Горният циферблат е часовник и астролаб (един от най-старите астрономически инструменти, който определя географската ширина и дължина). Тук трябва да се вижда зоната на движение на слънцето. За разлика от стандартните часовници, няма минутна ръка. Има арабски числа, които показват времето през Средновековието и римски цифри, според които трябва да намерим централноевропейското време. Колкото и да се взирах в мистичното творение, не успях да си отговоря на много въпроси, но със сигурност разбрах, че е нужен специалист, за да разчете какво точно показва часовникът.  

Както ви споменах Часовниковата кула е част от Старото кметство, което е построено на площада през 1338 г. като резиденция на градската управа. В началото се е наричало Кметството и е било първата грандиозна сграда в онези дни. През 1410 г. на кметството е инсталиран Астрономическият часовник. По време на дългото си съществуване кметството многократно се реставрира и разширява.

Горяло е няколко пъти и е било възстановявано. Най-старата му част е красивата готическа кула, с параклис и уникалният астрономически часовник – известен като Орлой.

Залите, оцелели до днес, които и вие можете да разгледате са 5. Ето и кои са те:

1. Общинската зала (The Municipal Hall ) някога е била централната точка на цялото кметство. Тук са се обсъждали всички най-важни въпроси, свързани с управлението на Стария град на Прага. В миналото е била използвана и като сватбена зала. Днес има съвсем различен интериор, тъй като ренесансовата стая е била напълно разрушена през май 1945 г. и от тогава са останали само два неоготически входни портала.

2. Залата на Стария съвет ( The Old Council Hall ) е с най-ценния интериор в Старото кметство. Благодарение на архитектурата и декорациите си, тя се определя за една от най-грациозните късни готически зали в цяла Европа. В залата виждаме статуята на Христос Страдалец от началото на XV век. Той е прикрепен към основа във формата на ангел, който носи латинския текст „Съдете справедливо, човешки синове“. Отнася се за периода, когато залата на съвета е била използвана и като съдебен трибунал.

3. Предверието към Заседателната зала ( The antechamber to the Assembly Hall ) е известно с уникална врата от 1619 година, през която се влиза. Това е една от малкото ренесансови инкрустирани врати, оцелели и запазени до днес в Прага.

4. Заседателната зала на Брожик ( The Brožík Assembly Hall ) се различава от другите зали в кметството. Тя е направена през 1879 година като заема височината на два етажа и площта на цяла къща. Пражкият съвет се е помещавал тук до  края на Втората световна война. Днес залата се използва от кмета за официални събития. Залата носи името на художника Вацлав Брожик, автор на големите платна, които виждаме тук.

5. Залата на Джордж ( The George Hall ), кръстена на Георги от Подебради, се присъединява към Залата на Асамблеята. В чест на избирането му за крал на Чехия в предната част на залата е поставен бюст от 1873 година. По стените можете да видите стенописи от 15-ти век, а готическите битки и Мадоната с дете се виждат още от входната врата. Запазена е основната част от тавана, която датира от 16 век.

Билетът за посещение на Старото кметство и Часовниковата кула, от където ще погледнете цяла Прага, е общ. Можете да си го закупите от www.booking.com още от България. Цената е 200 крони ( 15 лева ).

Преди да продължим обиколката из най-интересните места в Прага, предлагам да си поговорим за храната и хубавата бира там.

След дългия, изпълнен с емоции, но и изтощителен ден най-хубавото нещо в Прага е местната бира и чешкият свински джолан.

Pečené koleno (печено свинско коляно) или просто джолан е най-вкусният чешки специалитет. Както виждате от снимката това е голямо парче месо, което трябва да нахрани един човек, но в действителност е много и за двама. Обикновено се маринова в тъмна бира и билки, пече се и след това се сервира с редица придружители, като най-важното е хрян, кисели краставички и чешка бира, разбира се.

Koleno е винаги с кост и често се сервира със забит голям назъбен нож.  Месото е сочно, хрупкаво и мазно. Печеното свинско коляно е гарантирано незабравимо ястие, което си хапвах всеки ден, докато бях в Прага. В различните ресторанти цената е различна – около 370 крони ( около 27 лева ). За сметка на това голямата бира е по-евтина от безалкохолните напитки и кафето дори – около 50 крони (около 4 лева ).

Що се отнася до сладките изкушения, горещо препоръчвам Trdelnik – най-разпространеният сладкиш, които можете да намерите по улиците на Прага.

Където и да се разхождате из живописните улици на Прага, от всеки ъгъл ще ви примамва миризмата на печен сладкиш на огън, покрит с карамелизирана захар и канела.

Името му е Trdelnik. Вкусът му се доближава изключително много до нашите козунаци. Тестото се увива около желязна пръчка и се пече на огън или въглища, като често се обръща, за да се изпече от всички страни. След това се сваля от пръчката и остава руло кухо тесто. Обикновено отвън се поръсва със захар, орехи или канела.

Може да се консумира в чист вид или да се запълни със сладолед, крем или безброй други неща, които се предлагат в специалните пекарни за  Trdelnik, които са навсякъде.

Като цяло градът е пълен със сергии, продаващи Trdelnik и продавачи, печащи trdelnik на открит огън или въглища. Можете да намерите trdelnik и на всеки един от коледните пазари в Прага. За да добиете по-ясна представа, вижте видеото:

Освен Pečené koleno и Trdelnik има още едно нещо, което ми стана любимо в Прага. Колкото и странно да ви звучи, на Коледните базари можете да откриете изключително вкусни неща. Поддържа се нужната хигиена и всичко е изключително прясно, тъй като свършва много бързо. Точно там открих следващата местна храна, за която ще ви разкажа – печено свинско на дърва.

Това е изключително вкусна и прясна свинска шунка, печена бавно на дървен огън, която можете да откриете на всички коледни базари в Прага. Месото се реже директно от бута и се продава на грамаж. Свършва със скоростта на светлината. Не знам как го постигат, но това е най-вкусното месо от бут, което съм яла някога. Не е никак евтино, но си заслужава!

Коледен базар в Прага

Както виждате от видеото, Коледните базари в Прага са сърцето на града през зимните месеци. Те са отворени всеки ден от края на ноември до средата на януари. Работят включително на Бъдни вечер , Коледа и Нова година.

Тази година Бъдни вечер прекарах точно там и искам да ви кажа, че беше една прекрасна Коледа! Коледните пазари в Прага са олицетворение на празничния дух. Те се състоят от ярко украсени дървени колиби, предлагащи местни храни и напитки – греяно вино (Svařák), свинско печено месо, колбаси на скара и пресен труделник, хубава бира, коледни бисквитки. Освен коледни лакомства има колиби, които предлагат предмети ръчна изработка, керамика, бижута, бродирани дантели, дървени играчки, ароматизирани свещи, коледни играчки, шапки и ръкавици, кукли, облечени в традиционни костюми и други.

Светлинното шоу на няколко метровата елха, което видяхте във видеото, е изключително зрелищно. То се повтаря на всеки час от 16:30 часа до 21:00. Могъщата коледна елха на Стария градски площад е обсипана със светлина, а светлинната церемония на всеки кръгъл час е придружена от силна музика.

Прага е изключително красива през зимата и заради коледната украса, на която можете да се насладите из целия град. Тя е много и навсякъде. Често и на най-неочаквани места можете да станете свидетели на светлинно шоу, което е наслада за сетивата. В снимките по-долу например ще видите една цяла улица с дървета, окичени с лампички, които сменят цветовете си на определено време. За да добиете представа, разгледайте галерията:

Но да се върнем на чешката кухня. Вече споменах трите неща, които най-много ми харесаха. Имаше и такива, които не са по моя вкус. Като цяло чехите обичат сладко-солената храна и повечето им специалитети са точно такива.

Свичкова например ( Swickova – Svíčková ) е най-популярното чешко ястие, с което местните много се гордеят. Това е телешко месо със сос от  сирене (варено или печено със зеленчуци и подправки). Сервира се с кнедли от тесто, сметана и червени боровинки. Признавам си, че ястието се нарежда сред най-неприятните неща, които съм опитвала, но много хора  си го хапват с удоволствие. Така че задължително трябва да се опита и да се създаде собствена представа. Другото ястие от снимката е пушено свинско, със сладко зеле и сос.

Бирите навсякъде са различни. Много от ресторантите приготвят собствено пиво. Няма да скрия, че опитах и всички бутилирани, които се предлагат на пазара. В Прага сме все пак!

Освен хубава бира и храна, прага предлага безброй възможности за забавление. Такава е Музеят на восъчните фигури, който е в една от пресечките, тръгващи от Стария градски площад.

Свиря под зоркия поглед на чешкия композитор Антонин Дворжак и Моцарт

„Музеят на Мадам Тюсо“ не е нещо, което бих препоръчала да посетите, но, ако имате време и искате да се посмеете, правейки си много нелепи и забавни снимки, минете от там. Цената на билета е 290 крони ( около 22 лева).

Вътре ще откриете восъчните фигури на много популярни хора. Срещнах се с Далай Лама, снимах филм с Том Крус, карах мотора на Вин Дизел, посвирих с  Лени Кравиц, поговорих си с Чарли Чаплин и пих коктейл с Джорч Клуни.

От снимките можете да видите кои са останалите и да се позабавлявате с ентусиазма ми да се наснимам с всички тях.

Този разказ за Прага стана изключително дълъг. За една седмица в този приказен град видях и преживях толкова неща. Всичко, което ви разказах до тук е само половината от разказа. Затова реших да го разделя на две части. В следващата част ще ви покажа Карловия мост, Прага от река Вълтава, една от най-старите библиотеки в Европа, Пражкият замък, къщите на световно известните композитори Сметана и Дворжак и още куп неща.  

Цял месец подготвям този пътепис със стотици снимки и видеа. Дано да е полезен и интересен за вас. Критичната ситуация в световен мащаб, породена от разпространението на коронавируса COVID-19, ограничи пътуванията ни, но това не може да ни спре да мечтаем и пътуваме виртуално.

Споделяйте, за да достигне до повече хора и при първа възможност се разходете до приказна Прага!

6 Comments

  • От миналата година се каня да посетя Прага и след всичко това ,което видях от Вас съм убедена ,че ще го сторя още тази година ! Прекрасно беше ,благодаря !
    Все повече и повече се засилва огромното ми желание да отида до там ! 🙂

    • Изключително се радвам, че съм Ви пренесла в красива Прага. Дано успеете да я посетите съвсем скоро!

  • It’s really beautiful, and the food also looks great. It is the first destination that I will visit, as soon as we return to normal.

  • ПРЕКРАСНО СИ ОПИСАЛА ТОВА ПЪТЕШЕСТВИЕ!

  • Благодарим ти Евче,за хубавата виртуална разходка на която ни правиш свидетели с посещението си в Прага.Признавам си,че с интерес прочетох всичко и изгледах видеата и при първа възможност ще се възползвам да посетя този красив град. Благодарение на теб се уверявам в думите които съм слушал за чешката столица и се убеждавам още повече ,че това място трябва да се посети.

    • За мен е удоволствие! Бъдете здрави и скоро ни очакват още много пътешествия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *