Зимна Прага – Карлов мост, Пражкият замък, красиви фасади и Страховската библиотека (втора част)

Време е за втора част от виртуалната ни разходка из приказна Прага. В предишната част от пътеписа ви разказах за най-стария Астрономически часовник в света (Staroměstský orloj), който функционира и до днес. Разходихме се из Стария градски площад (Staroměstské náměstí), който е централният и най-значим площад в историческата част на Прага. Разгледахме града от птичи поглед, благодарение на Часовниковата кула. Разказах ви за вкусните чешки специалитети и местната бира. Разходихме се из приказния Коледен базар в центъра на Стария град и пихме греяно вино (Svařák). Видяхме светлинното шоу на няколко метровата коледна елха и се насладихме на приказния дух. А за да се посмеем и разведрим, се разходихме и из „Музея на Мадам Тюсо“. Ако сте пропуснали това приключение, можете да го откриете в линка:

Зимна Прага – приказка без край, хубава бира и греяно вино (първа част)

А сега ще продължа да ви развеждам  из една от най-вълшебните туристически дестинации, която зимата се превръща в истинска приказка. Едно от най-приятните преживявания там е да се разходиш по Карловия мост, а след това да си организираш разходка с традиционна лодка и да видиш приказния град от водите на река Вълтава.

Карлов мост

Карловият мост ( Charles bridge ) е каменен готически мост над река Вълтава, който свързва старинните централни квартали на Прага Мала страна и Старе место. Изграждането му започва през 1357 година по поръчка на чешкия крал Карл IV, а завършва в началото на XV век. Архитект на моста е Петър Парлер. До 1870 г. той се е наричал Каменният мост.

Името Карлов мост  ( Karlův most ) става популярно едва след това. По онова време Каменните мостове са били голяма рядкост. Поради местоположението си и защото много дълго време това е бил единственият мост, пресичащ Вълтава, някои хора просто са го наричали Пражкият мост.

Карлов мост

Мостът е с дължина 516 метра и ширина 10 метра. Изграден е от пясъчно-каменни блокове и е една от най-мощните мостови конструкции на своето време! Опира се на 16 свода с различна дължина, достигащи от 17 до 23 метра. Карлов мост е преживял много наводнения и е бил повреждан редица пъти, последното е през август 2002 г.

Кулата на Карлов мост

Защитен е от три мостови кули и е украсен с 30 барокови статуи, които са разпределени от двете му страни.

Първият монумент, издигнат на моста през 1657 година, е разпятието близо до източния край. А първата и най-известна статуя е от 1683 г. на Свети Йоан от Непомук, чешки светец-мъченик, който е екзекутиран по време на управлението на Вацлав IV, като е хвърлен във Вълтава от моста. Повечето от статуите са изградени между 1707 до 1714 г. През 20 век статуите са заменени с реплики и оригиналите са преместени в музей.

От 1883 година до 1965 година по впечатляващата конструкция са се движили всякакви превозни средства. От конски впрягове, през електрически трамваи и автобуси, до автомобили. От 1965-та година до днес тази историческа ценност е пешеходна зона. Забележителният мост е изпълнен с музиканти, художници, продавачи и туристи.

Карлов мост

Мостът винаги е обсипан със стотици хора, а гледките от него са изключително красиви. През всичките дни изпитвах огромно удоволствие и удовлетворение просто да се разхождам по него. Има нещо изключително магично и зареждащо в това място.

Преминаването по Карловия мост е невероятно изживяване. Тук можеш да видиш и чуеш всякакви улични изпълнители и артисти. Разхождаш се безцелно. Наслаждаваш се на невероятните гледки към двете части на Стария град. Гледаш спокойната река и многобройните местни корабчета, които плават по реката и показват забележителностите на града от друга гледна точка. 

Препоръчвам да се разходите по моста и през нощта. Ще видите магията на нощна Прага и мостът, който е наистина вълшебен под светлините на уличните лампи. В слайда вижте вечерните кадри. Карлов мост определено е най-известният мост в Чехия, а може би и в цяла Европа.

В началото на Карловия мост се намира музеят, който разказва историята на най-стария мост в Чехия. Музеят е малък, но интересен. Вътре ще откриете няколко зали, както и автентично романтично бароково кафе.

Билетът за музея и разходка с лодка по Вълтава е общ. Можете да си го закупите предварително от booking.com или да се снабдите с такъв от моряците, които ще видите на входа на музея. Те са там, за да убеждават туристите да разгледат Прага от реката. Непосредствено до музея се намират стълбите, които те отвеждат под моста, където чакат десетки местни корабчета, които осъществяват организираните разходки по река Вълтава.

Разходката е вълнуваща и доста образователна. Преди отплаването всеки получава чаша греяно вино, бира, кафе или горещ шоколад. По време на историческата обиколка с лодка, която продължава около 45 минути, ще имате възможността да видите Прага от една различна гледна точка. Препоръчвам да се възползвате от тази уникална възможност, тъй като ще научите и доста исторически факти както за моста, така и за всички забележителности наоколо. При качването на лодката получавате и слушалки, с които можете да слушате разказа на различни езици. Български няма, но има английски и руски. Предлагам ви да се насладите на тази незабравима разходка във видеото, което заснех за вас:

Разходка с лодка по река Вълтава

Е, както видяхте във видеото, успях да стана за кратко капитан. Надявам се да съм успяла да разясня какво точно гледахте, въпреки че бях заета да се възхищавам и наслаждавам на гледките.

Лодките тръгват на всеки 15 минути. Първо минахме под най-стария мост в Прага – Карловия мост и се разкри много различна гледка на цялото съоръжение. А след това се насладихме на неповторимата гледка към Пражкия замък.

Карлов мост от река Вълтава

Напълно дървената ( Vodouch ) лодка, построена в традицията на 19 -ти  век, минава и по Пражката Венеция до „Дяволския канал” (Čertovka). Вътре е топло и уютно. Разказът за забележителностите и моста, който чувате във видеото е на чешки, но в слушалките всеки избира езика, на който иска да протече разходката.

След като се насладихме на гледката към Пражкия замък от река Вълтава и от Часовниковата кула, предлагам да го разгледаме и отвътре. Имайте предвид, че за обиколката му ще имате нужда от един ден. Внушителната постройка е разположена на хълма в другата част на града. До там можете да се придвижите с Uber или такси. Има и спирка на метрото и трамвая.

Пражкият замък

Пражкият замък ( Pražský hrad ) е древен символ на Чешката държава, най-значимият чешки паметник и една от най-важните културни институции в Чешката република. Строежът му започва около 880 г. от княз Борживой от династията на Пршемисловците и продължава няколко века.

Пред Пражкия замък

Според Книгата на рекордите на Гинес Пражкият замък е най-големият древен замъчен комплекс в света, с площ от почти 70 000 квадратни метра. Той е част от световно наследство на ЮНЕСКО и се състои от мащабна композиция от дворци и църковни сгради от различни архитектурни стилове.

Днес замъкът е официалната резиденцията на държавния глава на Чехия. Както можете да се досетите тук има гвардейци, които охраняват и защитават президентството. Тържествената смяна на охраната,  включваща фанфари и церемония по предаване на знамето, се случва всеки ден в 12.00 часа в първия двор на Замъка. Смяната на караула и замъкът отвън можете да видите във видеото:

Гледката, която се разкрива към града, от хълма, на който е построен замъкът, също не е за изпускане.

Можете да си закупите един общ билет за посещение на част от сградите в замъчния комплекс. Цената е 350 крони (около 26 лева) . Има определен ред, в който се разглеждат местата в Пражкия замък, но аз ще започна от най-впечатляващата за мен постройка – Катедралата Свети Вит.

Катедралата Свети Вит

След като влезете в Пражкия замък, трябва да си закупите билет или да верифицирате този, който сте заплатили онлайн. Веднага след това се придвижвате към тесен проход, който извежда към третия двор на замъка. Излизайки от него, се разкрива спиращата дъха гледка към огромната и изумително красива фасада на Катедралата „Свети Вит“. Признавам си, че ахнах от възхита, когато всичко това се разкри пред погледа ми. Взирах се толкова дълго, зяпнала от почуда и абсолютно безмълвно, че човекопотокът (който там е огромен) доста се напрегна. Но това е най-точното описание, което мога да направя – вцепенение от възхита пред внушителната фасада.

Katedrála svatého Víta е най-големият и най-важният храм в Прага. Освен религиозни служби, тук са се провеждали коронации на чешки царе и кралици. Тук са погребани много от кралете на Бохемия. Катедралата е отличен пример за готическа архитектура.

Катедралата Свети Вит

Първата църква, построена на мястото на днешната катедрала през 925 г. от Вацлав I, херцог на Бохемия, представлявала романска ротонда. За патрон на църквата е избран св. Вит. Строежът на днешната готическа катедрала започва на 21 ноември 1344 г., когато епископът на Прага е издигнат в архиепископ. Окончателно катедралата е завършена през 1929 година за юбилея на Вацлав I.

Сградата е огромна и е с изключително красив интериор. Южната и Северната стена на катедралата включват венец от пищни параклиси. Вътре ще се насладите на изключителни фрески и красиви разноцветни прозорци.

Мога още много да кажа за това възхитително творение, но не съм сигурна дали ще успея да пресъздам и част от магията. Определено трябва да видите със собствените си очи, а до тогава се насладете на видеото, което направих за вас:

Катедралата е изключително красива и вечер. Тя е ярко осветена и още по-достолепна.

Сградите, част от замъчния комплекс, представляват почти всеки архитектурен стил от последното хилядолетие. Освен готическата катедрала „Св. Вит“, Пражкият замък включва романската базилика „Свети Георги“ , манастир и няколко двореца, градини и кули за отбрана. Повечето от зоните на замъка са отворени за туристи. В замъка се помещават и няколко музея.

До катедрала „Св. Вит“ се намира входът на Стария кралски дворец ( Starý královský palác ) . Първоначалната княжеска резиденция, предимно дървена, е построена в Пражкия замък в началото на ІХ и Х век. Дворецът е служил като седалище на чешки принцове и крале от 10 до 16 век.

Първата каменна сграда в района на замъка е църквата Богородица, от която днес могат да се видят само останки. През 10 век е основана базиликата „Свети Георги“ и там е създаден първият чешки манастир – метохът „ Свети Георги“ .

базиликата „Свети Георги“

Днешният романски облик на църквата, включващ основната й част и двете кули, идва от реконструкцията след опустошителен пожар през 1142 г. По-тънката, северна кула се е наричала Ева, а по-широката, Южна кула, изградена над първоначалния отделен параклис, се е наричала Адам. През ранния период на барока се добавя днешната й отличителна фасада и целият манастир е възстановен.

Вътрешността на базиликата е романска, строга и монументална. В основната част са разположени надгробните паметници на членовете на владетелската династия Пршемисловци, включително бащата на св. Вацлав, княз Вратислав I.

Пред базиликата е разположен Коледен базар. Преди да продължите обиколката из комплекса можете да хапнете нещо вкусно или да пийнете едно греяно вино. Черпя ви с един Trdelnik – най-разпространеният и вкусен сладкиш, които можете да намерите по улиците на Прага. За това и други местни кулинарни изкушения можете да научите в първата статия за Прага. Просто натиснете тук:

Зимна Прага – приказка без край, хубава бира и греяно вино (първа част)

Пражкият замък преживява един от най-големите си възходи по време на управлението на Карл IV (1346-1378 г.), когато става седалище на Светия римски император. Кралският дворец е възстановен, укрепленията са укрепени и е започнато строителството на катедралата „Свети Вит“ , следвайки стила на готическите френски катедрали от онова време. Разширяването на замъка продължава по време на управлението на Вацлав IV  (1419 – 1437 г.).

По времето, когато династията Хабсбург заема чешкия престол през 1526 г., седалището на властта се премества във Виена и Пражкият замък е служил главно за развлекателни цели. Реконструкцията на замъка завършва по време на крал Рудолф II, който премества своя двор обратно в Прага. След 1618 година започва дълъг период на войни, през който Пражкият замък е бил опожарен и разграбен. Последната голяма реконструкция на замъка е през втората половина на 18 век, когато император Фердинанд V се премества в Пражкия замък. С падането на Австро-Унгарската империя през 1918 г. Пражкият замък посреща първия президент на независима Чехословакия. Днес в Пражкия замък се съхраняват редица безценни реликви на изкуството, исторически документи, както и бижутата на Чешката корона .

След като презаредихме силите на Коледния базар пред базиликата „Свети Георги“, се отправихме към Златната алея ( Zlatá ulička ) – малка старинна улица, изпълнена с цветни къщи от края на 16 век в нишите на стените, които са били обитавани до Втората световна война .

Улицата се намира между романските и късните готически укрепления на северната страна на замъка. Покривът над къщичките се образува от отбранителен коридор, свързващ Бялата кула и Далиборка. Първоначално се е наричала Златарска улица (Златницка), което е свързано с работещите и живеещи там златари и алхимици. През 16-ти век това са били къщи, използвани при бедствия. В епохата на Рудолф II са били жилища за членовете на охраната на замъка. По-късно тук са живели бедни хора. Самият Франц Кафка е живял и работил в къща номер 22 от 1916 до 1917 г., работейки върху произведението си Селският лекар.

През 2010-2011 година Златната алея е била реконструирана. Днес в девет от 16-те къщи има постоянно експозиция, проследяваща живота на улицата през последните пет века от нейното съществуване. Всички стаи представят живота на действително живели там хора и домакинствата, които са поддържали.

Златарска работилница, кръчма, билкарска къща, домакинството на прочутия пражки ясновидец и гадател Матилда Пришова и на филмовия историк г-н Казда.

В някои от къщичките на улицта има малки магазини с ръчно изработени сувенири – дървени играчки, марионетки, керамика, фигури от калай, бижута, книги, свързани с живота на най-известния човек, живял тук – Франц Кафка.

Златната алея (Zlatá ulička)

Като цяло улицата има приказен вид и най-вероятно той е причината да се превърне в много посещавано от туристи място.

Коридорът, който минава над къщичките, се е превърнал в музей на рицарското облекло и снаряжение.

Минавайки по цялата му дължина ще се натъкнете на много интересни експонати, включително и кът, където можете да постреляте със старинен лък.

Рицарски брони, оръжия и приспособления за мъчения са част от нещата, които можете да разгледате там. вижте част от тях в снимките:

В края на Златната улица ще стигнете до затворническата кула, която е кръстена на първия си затворник – Далиборка.

В подземието й можете да видите уреди и приспособления, използвани за мъчения. Доста неприятно място, построено през 1496 г.

Гледката от тази част на замъка към града също не е за изпускане. Можете да й се насладите от стените на комплекса.

Има още много неща, които мога да ви разкажа за замъка, но е време да продължим нашата виртуална разходка към други интересни места в Прага. Както споменах по-горе, за да разгледате целия комплекс трябва да си отделите един цял ден. А ето и последните снимки от залеза тук:

Преди да продължим с обиколката на музеите и историческите забележителности на Златна Прага, предлагам да се разходим по брега на река Вълтава и да разгледаме всички изумително красиви сгради, които са известни по цял свят с внушителните си фасади. Всъщност фасадите са най-голямата забележителност в Прага, което прави безкрайните разходки из града изключително приятни. Предлагам първо да видите видеото, за да се потопите в атмосферата:

Фасадите на сградите в Прага са възхитителни. Силно впечатление прави, че всички са реставрирани и са запазили духа на града. Дори в най-забутаните улички в Стария град сградите са в перфектно състояние. Преди време за Господарите бях направила интервю с бившия кмет на Прага, който разказа как съумяват да го направят и парите им стигат. Оказа се, че не е толкова трудно! Изисква мисъл, организация и грижа за културното наследство. Ако ви е любопитно как се справят, хвърлете едно око на репортажа:

Интервю с бивш кмет на Прага

Мечтая за деня, когато нашите управници ще вложат сърце и мисъл, за да съхранят нашите паметници на културата. Примерът го имаме и не е нищо особено, трябва само желание да има и да се поработи здраво! Но нека се разходим и разгледаме фасадите по снимки. Тръгваме от Стария градски площад и се отправяме към Еврейския квартал, който е съвсем наблизо – на няколко минути пеш. Там сградите са много красиви и поддържани.

Кварталът на евреите, известен като „Йозефов“, е един от най-посещаваните райони в Прага. През 13 век евреите са били принудени да напуснат домовете си и да се заселят в този квартал, тъй като им е било забранено да живеят на други места в града. Тук освен да разгледате фасадите на сградите, можете да посетите Синагогата и паметника на Кафка.

За щастие най-значимите исторически сгради са спасени от разрушения и днес те са свидетелство за историята на евреите в Прага, формирайки най-добре запазения комплекс от исторически еврейски паметници в цяла Европа.

Синагогата

Старата-нова синагога е най-старата запазена синагога в Централна Европа и е основният дом на молитва за еврейската общност в наши дни. Построена Е през 13 век в ранно готически стил.

Еврейският квартал е родното място на знаменития бохемски еврейски романист Франц Кафка и в негова чест тук е издигната статуя.

От Кварталът на евреите се спускаме към брега на река Вълтава и първата внушителна сграда, която се разкрива пред погледа ми, е Рудолфинум ( Rudolfinum ) – важен архитектурен паметник на Прага.

Рудолфинум

Неоренесансовата сграда на брега на Вълтава е свързана с музиката и изкуството още от откриването й през 1885 г. Тук са се организирали редица концерти и изложби. Тя е била построена в чест на престолонаследника на Австро-Унгарската империя Рудолф. През 1918 – 1939 г. Рудолфинумът служи за зала за пленарните заседания на парламента на Чехословакия. Днес е седалище на Чешката филхармония, както и на галерията Rudolfinum.

Рудолфинум

Тръгваме по брега на реката в посока Карловия мост и се наслъждаваме на гледката, която се разкрива. От тук можете да видите целия мост.

Карлов мост

След Карловия мост продължаваме по реката, за да стигнем до Танцуващата къща. По пъти си минаваме през Националния театър (Národní divadlo) в Прага, който е построен през 1868-83 г. и е зашеметяваща неоренесансова сграда, гледаща към реката.

Както виждате от галерията, сградата на Театъра е наистина феноменална, но за чешкия народ Народният театър е важна културна институция, тъй като играе значителна роля в развитието на чешкия език, музика и драматични изкуства. Тук се поставят опера и балет, включително първокласни постановки на „Спящата красавица“, „Ромео и Жулиета“, „Лебедово езеро“, „Пепеляшка“ и „Лешникотрошачката“.

Народен театър

Продължаваме надолу по реката и с възхита откривам, че колкото и да се отдалечавам от центъра, сградите си остават все така внушителни и поддържани. Невероятна орнаментика, а на места цели скулптури, които са част от фасадите.

Историческият център на града е един от най-важните в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и разхождайки се тук можете да се насадите на повечето архитектурни стилове, използвани някога в историята на Европа.

В Прага можете да видите романски, готически, ренесансов, бароков и рококо стил. Тъй като не съм толкова голям познавач, оставям на вас да откриете в снимките различните стилове.

Тук всичко е красиво, реставрирано и съхранено. Като тръгнем през внушителните фасади на църквите, минем през другите исторически сгради и важни постройки, стигайки до съвсем обикновените блокове и къщи, забутани из малките романтични улички, но прясно боядисани и цветни.

Освен съхранените архитектурни паметници, които са в гореспоменатите стилове, тук можете да откриете и по-съвременни такива. Например Танцуващата къща, която е известно по цял свят произведение на съвременната архитектура.

Танцуващата къща

„Танцуващата къща“ ( Tančící dům ) е сграда с офиси в Прага в стил деконструктивизъм, съставена от две цилиндрични кули: нормална и деструктивна. „Танцуващата къща“ е архитектурна метафора на танцуваща двойка, и на шега е наричана „Джинджър и Фред”, в чест на Джинджър Роджърс и Фред Астер – американски актьори, танцьори и певци.

Една от двете цилиндрични кули — тази, която се разширява към върха, символизира мъжката фигура (Фред), а втората част на зданието визуално напомня женска фигура с тънка талия, с развята във вихъра на танца пола (Джинджър).

Зданието е дело на хърватския архитект Владо Милунич и канадския архитект Франк Гери. Построено е между 1994 и 1996 г. Идеята за причудливата сграда е лично на Вацлав Хавел – чешки драматург и политик. Днес освен офиси в сградата се помещава и луксозен хотел.

И като заговорихме за толкова известни творци и общественици, ще ви върна малко по-надолу по реката, точно до Карловия мост, където се намира къща, разположена на брега на Вълтава. В тази красива неоренесансова сграда от 1936-та година се помещава музеят на Бѐдржих Смѐтана – чешки композитор, диригент, педагог и общественик, смятан за патриарх на чешката музикална култура.

музеят на Бѐдржих Смѐтана

Музеят разказва за живота и творчеството на известния чешки композитор Бедржих Сметана (1824-1884). Сградата, която преди е била собственост на Пражката водна компания, предлага удивителна гледка към река Вълтава и Пражкият замък. Тя е една от най-красивите неоренесансови структури в Прага, построена през 1883-84 г. по планове на Антонин Вихл.

А вътре можете да разгледате експонати, включващи копия на писма на Сметана, фотографии и изрезки от вестници, свързани с живота му, както и различни вещи, включително неговата ушна кост (композиторът е страдал от глухота).

Освен да научите подробности за интересния живот на този световно известен талант, тук можете да се насладите и на неговото творчество. В една от залите на музикални щандове са поставени папки с най-известните произведения на Сметана, а посетителите могат да си пускат откъси от тях, насочвайки електронна диригентска палка към тях желаната музикална поставка. Във видеото можете да видите как става това и как се превърнах за секунди в изкусен диригент:

За да посетите Музея на Сметана, можете да си закупите билет на място или от касите на Националния исторически музей, тъй като той е по специален и ви дава възможността само за 200 крони () да разгледате цели 9 музея в Златна Прага. Със сигурност препоръчвам този много икономичен вариант, но не препоръчвам да се разглеждат всички музеи. Аз ги обиколих и ще ви разкажа само за тези, които си заслужават. Започвам от Историческата сграда на Националния музей, от където ще закупите общия билет и ще започне обиколката ви.

Национален исторически музей

Тази внушителна и красива постройка е една от най-важните сгради в Прага. Обявена е за национален паметник на културата през 1962г.

Сградата на неоренесансовия национален музей е от 1818 г. и се намира в горната част на площад Вацлав. Преживяла е две военни атаки през 1945 г. и 1968 г. В продължение на няколко години претърпява основен ремонт и е отворена за посетители през 2018-та година. Вътре можете да се насладите на красивата архитектура и стенописи. Можете да разгледате и няколко експозиции, свързани с чешката история.

Лично мен ме впечатли най-много Лабиринтът на информация, изложба по случай първия периодичен вестник на чешки език, публикуван в Прага. Прекрасен кът на журналистиката. Във видеото можете да хвърлите едно око на този лабиринт и красивият интериорна впечатляващата историческа сграда.

Следващият музей (част от билетът с 9 музея), към който се отправих, е на чешкия композитор Антонин Дворжак (1841-1904). Признавам си, че тази къща остави в съзнанието ми много ярък спомен и беше истинско удоволствие да се разходя там.

Музей на Антонин Дворжак

Къщата е по проект на изтъкнатия чешки архитект Килиан Игнац Дизенхофер и заобиколена от разкошна градина, включваща и статуи – също произведение на изкуството. Бароковата сграда е завършена преди 1720 г., а музеят се помещава тук от 1932-та година.

Въпреки че вътре ще откриете впечатляваща експозиция за живота и работата на композитора Дворжак, самият той няма много общо с красивото здание. Приземният етаж на къщата е обзаведен с исторически дървени витрини, които са от времето на създаването на музея. Във витрините са изложени документи, свързани с живота и работата на Маестрото.

Музеят показва фотографии, изрезки от вестници, програми и лични предмети, свързани с композитора, включително неговата виола и пианото му . Сградата съдържа уникална колекция от неговите ръкописи и личната му кореспонденция.

Най-впечатляващ е първият етаж. Той е превърнат в концертна зала, в която можете да послушате най-известните произведения на Дворжак. Таванът е украсен с прекрасните фрески на Йохан Фердинанд Шор, изобразяващи теми от класическата митология. Можете да ги разгледате във видеото:

От тук се отправяме към Чешкия музей на музиката. Той се намира от другата страна на реката, което е удобен случай да се разходите още веднъж по Карловия мост. В началото бях скептична относно посещението на този музей, но се радвам, че го направих, защото тук прекарах два много забавни часа. Тук са изложени над 400 исторически музикални инструмента с изключителна стойност. Изложбите са две – едната представя развитието на музиката в Чехословакия, а другата – музикалните инструменти.

Първата експозиция не успя да грабне вниманието ми за дълго. Представя рокендролът през 60-те, който завладява и Чехословакия. Тук можете да видите грамофонни плочи, стари китари и ред други неща, свързани с тази поп култура.

Втората експозиция обаче беше изключително любопитна и запомняща се. Тук можеш да се насладиш на най-различни инструменти и да видиш техни експонати на стотици години. Изложбата е разделена на части, показващи различни инструментални семейства: посетителите преминават постепенно през зали, посветени на клавирни, струнни и духови инструменти.

Най-интересното е, че музеят предоставя на посетителите музикални инструменти от всеки един вид, за да посвириш на тях, пък било то и непохватно. За мен беше голямо удоволствие да подрънкам на арфа и да се насладя на нежните й звуци. ВИДЕО:

Друго любопитно тук е, че за всеки един вид инструмент има музикални файлове, които можеш да чуеш, за да добиеш представа как те звучат. Много от експонатите там вече не съществуват или с времето се е променил видът им и звукът, който произвеждат, но в този музей имаш уникалната възможност да чуеш как са звучели. Това става чрез слушалки, благодарение на които можете да слушате записите, направени на отделните инструменти. Екскурзията на посетителя в света на музикалните инструменти е придружена и от музика, която звучи от говорители в различните части на експозицията. 

Накратко това са музеите от деветте, влизащи в билета, който закупихме от Националния исторически музей, които си заслужават да бъдат посетени. За целта си отделете цял един ден и се заредете с много търпение, защото ще ви отнеме поне 10 часа. След това ще спите като къпани, но много по-богати. И за да увелича още повече душевното си богатство един от следобедите посветих на Страховския манастир. Библиотеката там е една от най-ценните и най-добре запазените исторически библиотеки.

Манастирът е основан през 1140 година. В комплекса има църквата „Успение на Пресвета Богородица“, рядката Страховска библиотека с редица средновековни ръкописи, карти и глобуси, Бароковата богословска зала, Залата на класическата философия, украсена със стенописи и галерия Страхов, една от най-значимите централноевропейски колекции от готическа живопис, рудолфско изкуство, барокови и рококо картини. Там ще откриете и най-хубавата бира в цяла Прага.

Страховски манастир ( Strahovský klášter ) се намира на хълма в близост да Пражкия замък. За да стигнете до там, най-добре да използвате Юбър. След като е повреден от пожар през 1258 г., манастирът е възстановен в ранния готически стил. А след Тридесетгодишната война е възстановен в бароков стил. Тогава през 1671 г. е завършена Богословската барокова зала, по-старата и престижна стая в Страховската библиотека.

Богословската зала

Това е първата от двете най-красивите барокови библиотеки в света. Едната е „Философската библиотека”, а другата – „Богословската библиотека“. В библиотеката се съхраняват над  200 000 тома, от които 3000 са оригинални ръкописи, издадени преди 1500 години. Изключително място, което привлича туристи от цял свят. Вижте видеото, за да се насладите на това творение:

Бароковата богословска зала, създадена през годините 1671 – 1679 г., е по проект на архитекта Джовани Доминик Орси, който е изрисувал и тавана. В бароковите библиотеки има около 18 000 книги, фокусирани върху богословието, над стелажите има и дървени картички със снимки и надписи, показващи вида литература. Най-старата книга е Книга на Евангелията от ІХ век, отпечатана на пергамент.  Латинските надписи са цитати от Библията. В средата на залата има земни и астрономически глобуси.

В края на 18-ти век е изградена нова класическа библиотека с нейната голяма Философска зала (дължина 32 метра, ширина 10 метра и височина 14 метра). Философската библиотека е украсена със стенописи, рисувани от Антон Маулберт, изобразяващи духовното развитие на човечеството. Тема е „Пътешествие на човечеството към мъдростта“. Както виждате на снимката шкафовете от масивно дърво се простират чак до тавана.

Философска зала

Най-високите редове с книги са достъпни само от галерия, до която в ъглите на библиотеката има спираловидни стълбища, скрити от имитации на книги. За разлика от Богословската зала тази не се фокусира само върху религията. Тук има и медицински, фармацевтични, математически, юридически, философски, географски, астрономически и други книги.

Двете зали на величествената библиотека са свързани с коридор за преминаване, където има медицински, юридически или алхимични книги. Тук ще видите и Страховското евангелие от 9-ти век с изключителни украси.

По време на комунизма манастирът е бил затворен, а монасите арестувани. Върнали са се след 1990 година. Освен красивата библиотека, другата най-важна постройка тук е манастирската пивоварна ( Klášterní pivovar Strahov ). Тук ще откриете най-хубавата бира в цяла Прага и изумително вкусна храна. „Монашеската пивоварна Страхов“ предлага собствена бира, която правят на място, отличителна атмосфера и отлична чешка кухня. Историята й датира чак до 1400 г.

Е, скъпи приятели, обиколката ни из Прага приключи. С чаша хубава бира и ребърца. За финал ви предлагам още няколко кадъра от красива нощна Прага.

Бъдете здрави и се пазете, защото ни чакат още много пътешествия.

3 Comments

  • Страхотен пътепис, както и авторката му❤️

    • Благодаря много!

  • ПРЕКРАСЕН ПЪТЕПИС,МНОГО КРАСИВО ОПИСАНИЕ,ПРЕКРАСНИ ВИДЕА…СЛЕД ВСИЧКО,КОЕТО ВИДЯХ И ПРОЧЕТОХ,МАЙ НЯМА НУЖДА ДА ХОДЯ В ПРАГА.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *